Sladö

Sladö sträcker sig i NV – SO riktning och är som många andra öar formad av inlandsisen. Rullstensåsen ligger i dagen på delar av ön, t.ex. vid Källarbacken, där byns jordkällare är samlade.

Sladö är drygt 2 km på längden och 1 km i bredd. Större delen av ön är jordbruksmark och betad hagmark.

Källarbacken är platsen för öns gemensamma midsommarfirande.

Kor, kalvar och en tjur sköter om hagmarken. De kommer med pråm i maj och åker tillbaka till fastlandet igen i oktober.

De betade hagarna har en mycket rik flora. Våren och försommaren präglas av vitsippa, blåsippan, gullviva, mandelblom och orkidéer som Adam och Eva och nattviol.

Sladö är tillsammans med Äskeskär och ett stort antal mellanliggande holmar och skär skyddat som naturreservat sedan 1965

Öudden längst i söder och badklipporna med öppen horisont vid Betsudden i öster är populära besöksmål för de talrika besökarna på sommaren.

Lindhagen med sina hamlade träd är väl värd ett besök.

Bebyggelsen på Sladö är samlad med fem gårdar i Sladö by och två gårdar i norr gränsande mot sundet. Som mest bestod de sju hushållen på ön av 74 personer (1890). Idag finns 6 bofasta på Sladö och många fler på sommaren.

En grusväg förbinder byn på Sladö med storasyster Hasselö i norr. Sladö och Hasselö är sedan 2005 åtskilda sedan det gamla sundet mellan öarna restaurerats. En bro förbinder nu de båda öarna.

KLT svarar numera för förbindelsen mellan Sladö-Hasselö och fastlandet genom skolskjuts, posttur, stadstur och helgtur. Det finns båtförbindelse året runt alla dagar utom lördagar.

Vintertid med is sköts trafiken med svävare.

På sommaren finns för besökaren den förstärkta båttrafiken som utgår från Skeppsbron i Västervik. M/S Ellen Key och M/S Lilla Strömmen gör turer flera gånger dagligen från juni till september. Båtarna går till Hasselö och till Sladö kommer besökaren till fots, med cykel eller med 4-hjuling och vagn.

Hasselö och Sladö har, efter att Telia kapat kopparnätet, sedan några år tillbaka bredband via fiber.

Två mil sjökabel lades ut vårvintern 2018 och möjliggjorde uppkoppling ute på öarna mot slutet av året.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.